De koffer van Museum Bredius

Op tijdreis met kunstkenner Abraham Bredius

Met de koffer van Museum Bredius reizen we terug in de tijd, zoals de beroemde kunstverzamelaar en Mauritshuisdirecteur Abraham Bredius (1855-1946) dat ook graag deed. Door zijn reusachtige kennis over 17e eeuwse kunst ontdekte hij topstukken zoals het Meisje met de Parel van Vermeer, Het Puttertje van Carel Fabritius en vele andere meesterwerken. Hij kocht de schilderijen aan en schonk ze aan musea of de Gemeente Den Haag.

Tijdens het Museumtentbezoek toveren we uit de koffer van Museum Bredius het ene na het andere voorwerp, met opdrachten of vragen erbij, zoals: ‘hoe word je een reusachtig kunstkenner als daar geen opleiding voor is? …. en zijn er vernieuwingen in Bredius’ tijd die daar een handje bij helpen? De koffer is als een mini escaperoom waarbij deelnemers zelf van alles ontdekken over het woonhuis van Abraham Bredius, zijn werkwijze en zijn privé kunstcollectie.

Stap voor stap ontvouwt zich dat je door goed kijken en vragen stellen veel kan leren over een tijd, over mensen en nieuwe mogelijkheden. Dat was precies hoe Abraham Bredius onderzoek deed: door schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt, Jan Steen en Van Goyen met detective ogen te bekijken en door brieven en teksten te bestuderen, leerde hij over een allang vervlogen tijd en hoe en waarom die fenomenale kunst in de 17e eeuw in Nederland ontstond.

  • Voor leerlingen van groep 5 en 6.
  • Per klas maximaal 30 leerlingen met 2 begeleiders.
  • Tijdsduur: max 75 minuten.
  • Benodigdheden op school:Kleurpotloden, schaar, plakband, tafels/of een grote tafel en stoelen.