De koffer van het Haags Historisch Museum

Reis terug naar vroeger

Den Haag is al eeuwen de regeringsstad van Nederland. Maar ook de stad waar mensen ‘op het zand‘ of ‘op het veen’ wonen. Samen maken wij een reis door de geschiedenis van de stad Den Haag en bekijken we met elkaar hoe de stad is gegroeid. Welke herinneringen heeft u nog aan vroeger, zoals herinneringen aan bakkerij Hus of het Haagse Hopje? De groei van de stad bespreken wij aan de hand van replica’s van onze collectie en het verhaal van het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz. Een jonkvrouw die rond 1910 zelf poppenhuizen maakte. Herkent u nog de huishoudelijke voorwerpen van vroeger?
Onderbouw: We bekijken de voorwerpen van vroeger. Lijken deze voorwerpen ook op voorwerpen van nu? Wat is het verschil tussen een strijkijzer van nu en van vroeger? We bekijken verschillende woonvormen, waar wonen de kinderen en spelen daarna verschillende spellen die met wonen te maken hebben.
Bovenbouw: Herkennen de leerlingen de voorwerpen die de museumdocent heeft meegenomen? Na het bespreken gaan we de voorwerpen onder de loep nemen. Zijn het kwetsbare voorwerpen? Welk verhaal vertellen de voorwerpen? Aan de hand van bronnenonderzoek ontdekken de leerlingen meer over deze voorwerpen.

  • Voor leerlingen van de onderbouw en bovenbouw.
  • Per klas maximaal 30 leerlingen met 2 begeleiders.
  • Tijdsduur: max 75 minuten.